Rotfylling og rotspissamputasjon

Årsak

”Pulpa” er nerven i tannen. Når pulpa er skadet, må tannen rotfylles.  En kan ha en betennelse inni tanna, da vil pulpa fremdeles være levende. En kan også ha en betennelse på rotspissen av tanna, da vil pulpa være helt eller delvis død. Det finnes flere årsaker til at pulpa skades. Det kan for eksempel være karies, fyllinger som lekker, tanngnissing, eller et traume mot tanna.

Smerter i tennene kan noen ganger forveksles med hodepine, smerter i bihulene, eller i øret.

Symptomer

Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde, og varme eller hevelse og ømhet,  kan det være tegn på en skadet pulpa. Det er imidlertid ikke alltid du får symptomer, men i mange tilfeller vil tannlegen kunne se det på et røntgenbilde. Det er  ikke alltid like lett for hverken tannlegen eller deg selv å bestemme hvilken tann smerten kommer fra i starten, dette er normalt.

Behandling

En rotfylling foregår som regel med lokalbedøvelse. Vi borrer i tanna for å finne rotkanalen(e). Nervekanalene renses med spesialinstrumenter, og vev og bakterier skylles bort. Deretter blir tannen fylt med et tett rotfyllingsmateriale. Noen ganger kan en gjøre ferdig en rotfylling i løpet av ett besøk, men ofte må en komme to ganger. Det normalt at tanna er litt øm og smertefull etter en utrensing/rotbehandling. Dette vil normalt gi seg etter et par dager. Dersom det ikke gir seg, bør tannlegen se på dette.

Illustrasjon av rotfylling

Rotspissamputasjon

En rotfylling kan noen ganger være komplisert. Derfor blir ikke alltid resultatet som ønsket. Det hender derfor at en rotfylling må gjøres om igjen. Det endelige resultatet etter en rotfylling, ser en gjerne ikke før om et år. Tannlegen eller tannpleieren vil ta et røntgenbilde for å følge med på resultatet. En vil regelmessig følge med på alle rotfyllinger for å se om det oppstår forandringer.

Noen ganger kan det være nødvendig med en rotspissamputasjon i tillegg til rotfyllingen. Dette må gjøres hvis det ikke er mulig å oppnå en tilfredsstillende rotfylling på grunn av for eksempel svært bøyde kanaler, eller forkalkede kanaler. Det kan også senere oppstå en betennelse på rotspissen, som må renses ut ved et kirurgisk inngrep.